Verkiezingsprogramma VVD 2022-2026

PDF-download onderaan deze pagina. Rhenen heeft aan het eind van de volgende raadsperiode het brede welvaartsniveau van haar inwoners verhoogd. Gezondheid, werk, onderwijs, veiligheid, woontevredenheid, sociale contacten, maatschappelijke betrokkenheid en met name geluk bepalen de mate van tevredenheid van onze burgers. Ook wel brede welvaart genoemd. Het streven naar brede welvaart houdt in dat wij dus niet alleen letten op hoeveel we in de portemonnee hebben of krijgen. Economische groei vinden wij wel zeer belangrijk. Het is een primaire voorwaarde om de financiële lasten te dragen. Het is echter niet het enige dat telt. De bovengenoemde aspecten tellen ook sterk mee. Voor het vergroten van de welvaart van de Rhenenaar is het noodzakelijk niet eenzijdig naar één van de aspecten te kijken maar deze allemaal mee te nemen. Daarenboven is het de taak van de gemeente ervoor te zorgen dat onze inwoners de ruimte krijgen om te leven, te werken, te ondernemen en te bouwen.


Waar het in Rhenen echt om gaat

Verkiezingsprogramma VVD 2022-2026 - Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Rhenen heeft aan het eind van de volgende raadsperiode het brede welvaartsniveau van haar inwoners verhoogd

Liberale Grondbeginselen

Iedereen, ongeacht zijn/haar/X geloof, geaardheid, leeftijd, ras, geslacht, politieke gezindheid is als uniek individu lid van de Rhenense gemeenschap met dezelfde rechten en plichten.

De VVD Rhenen gaat bij al haar handelen, keuzes en overwegingen uit van de waarden vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en gelijke ontwikkelings- en ontplooiingskansen voor iedereen. Zowel in de wederzijdse relatie tot de gemeente als tussen burgers onderling.

 

Strategische doelen

Het bereiken van strategische doelen doen we vanuit 3 domeinen binnen de gemeente. Het dienstverlenend -, fysiek- en sociaal domein. We organiseren de gemeentelijke organisatie ook zo.

 

Domein Dienstverlening
In het dienstverlenend domein wil de VVD een gemeente die werkt voor de inwoners ondernemer en organisatie en naar hen luistert. Dat betekent een Rhenen waar:

 

-          Het belang van de inwoner voorop staat.

-          De gemeente verstandig met ons geld omgaat.

-          De gemeente, burgers en ondernemers de krachten bundelen voor slimme oplossingen.

-          Criminaliteit wordt aangepakt.

-          We veilig zijn en ons veilig voelen.

-          Iedereen meedoet.

-          We trots zijn op de ondernemers de boeren en de ZZP’ers.

 

Domein Fysiek
In het fysieke domein voert volgens de VVD de gemeente taken uit die de aantrekkelijkheid van Rhenen verhogen. De gemeente houdt de variatie in woon-, werk- en leefomgeving in stand en behoudt de Rhenense identiteit. Initiatieven uit de samenleving zijn welkom. Inwoners, ondernemers en bouwers in de ruimste zin des woords krijgen de ruimte. De gemeente regisseert, stimuleert en ondersteunt.

Onze culturele en historische waarden staan voorop en kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid zijn onze primaire uitgangspunten. Dat betekent een Rhenen waar:

-          Het fijn leven is.

-          Er voldoende kwalitatieve en betaalbare woningen worden gebouwd voor diverse doelgroepen.

-          De stad bruist en bezoekers van buiten aantrekt.

-          We zoveel mogelijk circulair handelen.

-          Ondernemers de ruimte krijgen om te ondernemen.

-          We onze huidige toeristische en recreatieve infrastructuur versterken.

-          Vervoer van en mobiliteit op korte termijn worden verbeterd.

-          Met de woningbouwcorporatie worden bindende afspraken gemaakt.

 

Domein Sociaal
In het sociale domein wil de VVD dat de gemeente staat voor een gezonde en vitale samenleving. Een samenleving, die oog heeft voor mensen in kwetsbare situaties. Mensen die het nodig hebben, bieden we goede en liefdevolle zorg, ondersteuning en bescherming dicht bij huis. Kinderen en ouderen hebben recht op onze bijzondere aandacht en bescherming. Werk is van groot belang voor de mens en de samenleving. Werk is de weg uit armoede naar eigenwaarde, contact en zelfstandigheid. Iedereen doet mee en integreert.

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Adequate kinderopvang speelt een belangrijke maatschappelijke en pedagogische rol. We vinden sport ontzettend belangrijk. Sport verbindt, geeft zelfvertrouwen, plezier en ontspanning en zorgt bovendien voor een gezonde en vitale samenleving.

Dat betekent een Rhenen waar:

-          Zelfredzaamheid gestimuleerd wordt, maar waar nodig de inwoners de juiste zorg, hulp, ondersteuning en bescherming krijgen.

-          Zoveel mogelijk mensen werken.

-          Aandacht is voor mantelzorgers en vrijwilligers.

-          Eén hulpverlener vormt het aanspreekpunt voor de hulp samen met de sociale wijkteams, huisartsen scholen, verenigingen en zorginstanties.

-          Een rijk aanbod is van culturele- en sportvoorzieningen en evenementen.

              

Topprioriteiten

Het bouwen van betaalbare woningen met name voor jonge(ren)gezinnen, een passantenhaven en een nieuw gastland en last but not least het aanpakken van het fileprobleem in de Binnenstad, bij de brug en de Cuneraweg zijn topprioriteit
Het leven is keuzes maken. Je kunt niet alles goed doen. Alleen focus zorgt voor snelle en betaalbare resultaten. Daarom zijn dit onze 3 belangrijkste prioriteiten waar de gemeente zich op moet richten.

 

 Concrete speerpunten voor Rhenen

Geen windmolens in Rhenen, Elst, Achterberg en Remmerden                     
Duurzaamheid bereiken we onder andere door zonnepanelen, aardwarmte en zeer ambitieuze toename van isolatie in woningen. We beginnen onder aan de zonneladder, dus eerst meer zonnepanelen op het dak. Er komen meer oplaadpunten voor fiets en auto. Rhenen beschikt over honderden hectaren grond. We planten een boom voor elk geboren kind in Rhenen en leggen een voedselbos aan. Er komen meer stadsbomen bij. Bomen zorgen voor een gezonde leefomgeving, vangen fijnstof af, nemen CO2 op, verlagen de temperatuur en brengen kleur.

De landelijke klimaatdoelen behalen we op een door de inwoners gedragen wijze en verduurzaming is betaalbaar voor iedereen.
We nemen de klimaatdoelstellingen zeer serieus, er is namelijk geen planeet B. Wel zorgen we ervoor dat de realisatie gedragen wordt door de inwoners.

Lastenverlaging voor inwoners door een verlaging van de OZB en hondenbelasting
Door ons te richten op de kerntaken van de gemeente, minder visies (aan de Visie op Rhenen alleen al werken 9 ambtenaren en kost alles bij elkaar meer dan euro 500.000,-), door ons eigen tempo te bepalen, door niet alles willen doen, urenregistratie, minder inhuur van allerlei goeroes, nieuw voor oud kan de kostenstructuur van de gemeente naar beneden.

Rhenen moet beter bereikbaar worden. Mobiliteit is een kerntaak van de Gemeente
Het verkeersinfarct dreigt Rhenen te verstikken. De verkeersdrukte in de binnenstad vraagt om snellere oplossingen. Reeds 4 jaar geleden gaf de VVD aan dat de nieuwe brug niet op korte termijn een oplossing zou bieden. Wij pleitten voor allerlei snelle maatregelen zoals ovatondes, minder stoplichten, aanpak viaduct e.d. Nu de brug weer is uitgesteld en steeds meer gaat kosten (135 mln.) en daar nog geen geld voor gevonden is, willen wij dat de provincie zo snel mogelijk een aantal korte termijn oplossingen aanbrengt.

Het dorpse karakter van Elst en Achterberg beschermen door het groen en open te houden
Aan de kernranden van Rhenen ligt voldoende beschikbare ruimte om te bouwen van met name huizen met een tuintje. Om elk stukje nog open groen in de kernen te gaan bebouwen met appartementen doet afbreuk aan onze leefomgeving en is slecht voor de klimaatadaptatie waar juist verstening moet worden tegengegaan. We gaan tegelwippen. De kwaliteit van de leefomgeving is zeer bepalend voor het levensgeluk van de mens.

Meer aandacht voor ouderen en de zorg in hun eigen leefomgeving faciliteren
We willen ouderen gezond, zelfstandig en in de eigen buurt/gemeente kunnen laten wonen. Daarom zorgen we ervoor dat alle ouderen kunnen bewegen/sporten. Samen met de PvdA hebben we een ouderen sportfonds voorgesteld. We helpen met de aanleg van technische hulpmiddelen thuis. Mantelzorgers en passende woningen (zoals bijvoorbeeld de Linde). Je ouders wonen graag in hun eigen buurt.         

Er komt geen AZC in de gemeente Rhenen
Wij zijn voorstander van vluchtelingenopvang in de eigen regio. Dicht bij het land waar de vluchtelingen vandaan komen. Wij houden ons aan de landelijke taakstelling voor de opvang van statushouders. Onze relatief kleine kernen en beperkt ambtenarenapparaat kunnen de extra zorg, behoefte aan extra woningen, meer uitkeringen, onderwijs en zorg niet aan. Iedereen is gelijk dus geen voorrangposities bij de toewijzing van woningen.

Het huidige Rhenen-Noord krijgt een eigen identiteit en een volwaardige status binnen de gemeente Rhenen.
Iedereen telt mee in Rhenen. Ook de mensen in Rhenen Noord. Glasvezelkabel dus daar ook. We werken mee aan de bouw van woningen in de Meent, maar wel op onze voorwaarden inzake mobiliteit en andere zaken die belangrijk zijn voor toekomstige leefbaarheid van Rhenen.

Een levendige binnenstad bevorderen door flexibel om te gaan met het vestigen van horeca, winkels, kantoren, galerieën e.d. in de binnenstad.
Wij zijn tegen weidewinkels. Binnensteden en dorpskernen vervullen een belangrijke rol in een samenleving. Daar ontmoet je elkaar en maak je een praatje of plezier. We concentreren de winkels in het centrum en in Elst versterken we het winkelcentrum. Evenementen als de Rijnweek, Koningsdag, Cuneradag krijgen onze steun.

Parkeren blijft gratis in Rhenen
In Amsterdam winkel je. In Rhenen doe je boodschappen en dat moet makkelijk en goedkoop kunnen.

MFG Elst ontmoetingsplek voor jeugd
Door in het MFG Elst de bar te verplaatsen naar de begane grond en binnen een ruimte te creëren voor de jeugd hopen we hen ook een ontmoetingsplek te geven. Het MFG wordt weer het oude dorpshuis. Ook in Rhenen en Achterberg wordt rekening gehouden met een ontmoetingsplek voor de jeugd. Het nieuwe Gastland is daar bij uitstek geschikt voor.

Meer aandacht voor het bestrijden van inbraken, autodiefstal en overlast
Onze inwoners hebben het meeste last van inbraken, autodiefstal en overlast. Wij gaan voor de uitbreiding van het aantal wijkagenten.

De gemeente krijgt een actievere rol bij het ontwikkelen van bouwlocaties en bouwplannen
In de bindende afspraken met de woningbouwvereniging wordt afgesproken dat meer woningen worden gebouwd.  Volgens de VVD zijn er veel meer mogelijkheden om zelf als gemeente of via publiek/private samenwerkingen meer bouwprojecten op te starten.  Hiermee creëren we meer woningen en het draagt bij aan de gemeentekas. Je vangt 2 vliegen in 1 klap. Ook splitsing van woningen is een oplossing.

Door een groot tekort aan personeel kan het aantal bijstandsgerechtigden omlaag
Een substantieel deel van het bijstandsbestand bestaat uit niet-westerse statushouders e.d. Nu is het moment om door gerichte acties als taalonderwijs bij de functie e.d. om mensen zowel aan een baan te helpen als de integratie te realiseren. Werkgevers zijn zeker bereid om mensen die graag willen werken te helpen. We stimuleren en bevorderen dat mensen hun eigen verantwoordelijk nemen. Lukt dat niet dan hanteren we het principe “the carrot en the stick”.

Het bloeiende verenigingsleven verdient (financiële) ondersteuning vanuit de gemeente
Rhenen heeft een bloeiend verenigingsleven met veel actieve sportverenigingen. Een HVOR (Historische Vereniging Oud Rhenen) dat ons cultuurhistorische erfgoed prima bewaakt. Een visvereniging, die in 2023 90 jaar bestaat en tot de grootste verenigingen van Rhenen behoort. Een kegelclub van meer dan honderd jaar. Voor de HVOR en de Visvereniging is er een acute behoefte en dient derhalve door de gemeente actieve hulp geboden te worden bij het vinden van nieuwe vislocaties/onderkomens, bij de aanvraag van vergunningen en indien nodig op financieel gebied.

De economie van Rhenen wordt versterkt door ons toeristisch en recreatief product te verbeteren en te versterken, het uitbreiden van het bedrijventerrein op Remmerden en minder lasten voor de middenstand                                                                                                                                                                     Bedrijven, boeren en ZZP’ers bieden  werkgelegenheid, belastingafdrachten, kennis en producten en zijn hiermee van grote economische betekenis en kunnen ook maatschappelijke functies vervullen, denk aan educatie, inclusie van minder valide mensen, steun bij evenementen etc..                                                   Zonder gezonde economie kunnen we alleen de armoede verdelen. 

In het onderstaande treft u een voorbeeld aan met 10 prestatie-indicatoren van doelen die volgens de gemeenteraad in de volgende raadsperiode behaald dienen te worden. Een tweetal doelen kunnen vanuit een eventuele oppositie of minderheid worden aangedragen.

 

Prestatie-indicator

2022

2023

2024

2025

1.       Ondernemerstevredenheid

+

 

 

 

2.       Aantal woningen

100

100

100

100

3.       Woonlasten

 

 

 

< landelijk gemiddelde

4.       Brede welvaart

 

 

 

 

5.       Aantal bomen

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

10.