Vertrekkend VVD raadslid Arjen Bonnema blikt terug op zijn politieke carrière

Bonnema kwam uit een gezin waar grote interesse in de politiek was, al liepen de keuzes uiteen van VVD tot CHU (later opgegaan in het CDA). In 1980 werd de jonge Bonnema lid van de VVD en was lokaal actief met steunfractieleden Hans van de Glind en Bert Sanders. Alle vergaderingen en bijeenkomsten werden heel fanatiek afgelopen. Ook al waren de volgende jaren gericht op carrière en gezin, zijn lidmaatschap heeft Bonnema nooit opgezegd. 

Aan het begin van dit millennium verkeerde de lokale VVD in een slecht weer. Hierdoor belandde Bonnema als voorzitter weer middenin de lokale politiek. Na enige jaren als voorzitter was de uitdaging als bestuurder bevredigd en wist burgemeester Frits Naafs hem enthousiast te krijgen voor het raadswerk. 

Ondanks de energie die de opbouw van zijn bedrijf hem kostte, was Bonnema vervolgens van 2006-2014 en weer van 2018 tot heden actief als raadslid. Tot zijn verbazing bleek het onmogelijk zijn raadsvergoeding te weigeren: hij wilde immers dit doen als tegenprestatie aan de maatschappij, nu het hem zelf zo goed ging. Bovendien was in zijn optiek de onafhankelijkheid beter gewaarborgd zonder financiële banden.  Mooi is het te melden dat ondanks het bij vlagen grote tijdsbeslag zijn bedrijf nooit geleden heeft onder het raadswerk. Toch heeft nooit zakelijk voordeel gehad van zijn raadspositie. Wel is het zo dat alle raadsleden in een glazen kooi leven en alles wat ze doen wordt op een goudschaal gewogen.

Belangrijker is echter dat het raadswerk ook veel voldoening heeft geboden. En Bonnema is ervan overtuigd dat het een leerschool voor persoonlijke vaardigheden was. “Ik ben erdoor gegroeid, heb  geleerd naar buiten te treden, ben assertiever en vrijer in mijn optreden geworden.  Ook is mijn  kijk op de maatschappij veranderd. Door me in veel dossiers te verdiepen zijn vooroordelen verdwenen, ik oordeel nu in veel gevallen milder, maar in sommige gevallen ook harder.”

Terugblikkend op de politieke jaren ziet Bonnema geen grote cultuurveranderingen, al was de eerste coalitie zonder CDA  in Rhenen natuurlijk wel een mijlpaal. Naast de goede politieke kleur en besluiten, hangt het altijd van de personen af hoe goed het lokaal bestuur functioneert. Het is dan ook van groot belang dat initiatiefrijke mensen, met hart voor de zaak, zich beschikbaar stellen voor raadswerk. Bij de VVD is één van de sterke punten dat mensen van zeer uiteenlopend pluimage er een plek kunnen vinden. Dat blijkt ook uit de coalities die landelijk misschien ondenkbaar lijken, lokaal vaak wel een succes worden. 

Bij de VVD is altijd behoefte aan nieuwe enthousiaste mensen. Twijfelaars adviseert Bonnema dan ook zich eens vrijblijvend er in te verdiepen. Je kunt fractievergaderingen bijwonen, je inlezen op dossiers en als je je de stof eigen maakt gaat, alles voor je leven en weet je snel genoeg  of het iets voor je is. Ook voor de toekomst is goed bestuur belangrijk.  Nadat Vogelenzang is afgerond is eigenlijk nergens grotere nieuwbouw binnen Rhenen gepland. (En ook buurgemeente Veenendaal loopt tegen haar grenzen aan.) De geplande bouw van het multifunctioneel centrum toont aan hoezeer VVD in de coalitie gemist is. Door gebrek aan vooruitziendheid en daadkracht wordt dit nu onnodig veel duurder. En ook de nog altijd niet opgeloste problemen rond mobiliteit, doorstroming en de Rijnbrug schreeuwen om competente bestuurders.